BIC: CECBBGSF IBAN: BG43CECB97901076292300   Повече за инициативата ни разказва епископ Михаил,

...
BIC: CECBBGSF IBAN: BG43CECB97901076292300
 
Повече за инициативата ни разказва епископ Михаил,
Коментари Харесай

Богоугодно дело! Дарителска кампания помага на Чекотинския манастир "Св. Архангел Михаил" да изгради подход за инвалиди

BIC: CECBBGSF IBAN: BG43CECB97901076292300

 

Повече за самодейността ни споделя свещеник Михаил, свещеник на манастира: “Идеята се зароди у нас от много време, защото с тъга следим по какъв начин вярващи в неравностойно състояние, инвалиди на колички и даже възрастни миряни не могат да слязат до манастира. Естественият ландшафт на местността е планински, каменист, с голям брой възвишения и стръмнини. Обителта е издигната върху терен с огромна денивелация, среща се в пресечена околност и безусловно целият комплекс е в стълби. Всичко това попречва част от поклонниците. Имаше случай да отпратим група инвалиди, пристигнали с рейс, които за жал не са били авансово осведомени с особеностите на региона ”, не крие болката си игуменът на манастир “Св. Архангел Михаил ”.

 

Той споделя, че с цел да могат въпреки всичко хората да се допрян до благодатта на светата обител, на входа й преди време е бил построен дребен параклис, където вярващите да възпламенят свещ и да измолят Божията помощ, само че това е единствено краткотрайно решение.

 

Така се е стигнало до концепцията да се построи подход-рампа под формата на укрепени бетонови площадки със защитни парапети в профил, по които инвалиди и мъчно преносими хора да слизат към манастира и след това да се изкачват назад.

 

Отците дълго търсили решение на въпроса от коя страна да повдигнат оборудването, което ще направи манастира по-достъпен за миряните. “Намерихме строител, който ни посъветва по какъв начин тъкмо да стане. Открихме и бригада, която да построи метода. Трябва обаче да се купят материали, метал, бетон, кофражи, а също по този начин да се заплати заплащане и на майсторите, които прехранват фамилии с труда си ”, споделя Епископ Михаил.

 

Ето за какво от няколко месеца Чекотинският манастир събира дарения. Ловчанският Митрополит Гавраил е благословил начинанието и също го е подкрепил финансово, а предназначението на парите към този момент е строго несъмнено.

 

Желанието на братята е до 8 ноември т.г., когато Църквата празнува деня на Свети Архангел Михаил, а Светата обител отбелязва своя храмов празник, най-малко част от оборудването да бъде построено. Стотици вярващи са подкрепили положителната и потребна концепция, отделяйки от персоналните си средства.

 

Чекотинският манастир “Св. Архангел Михаил ” се намира на 20км североизточно от Ботевград и на 10км от гр. Правец, на брега на река Малък искър в Предбалкана. Смята се, че манастирът е бил издигнат в края на 12в. – първата половина на 13в. Съществуването му се свързва с така наречен цитадела “Боженишки урвич ”, която се намира на към 4км от него. От теренни изследвания на тази средновековна цитадела се заключава, че в нейното подножие също е съществувал църковен комплекс по време на Второто българско царство, като двата религиозни комплекса – Чекотинският манастир и църковният комплекс на крепостта – са били в тясна връзка.

 

При рухването на Боженишкия урвич в Османско притежание в края на 14в. манастирът е опустошен. През 17в. е открита полуразрушената черква на Чекотинския манастир, която е възобновена. За страдание този интервал от съществуването на манастира е къс, защото той още веднъж е опустошен, най-вероятно по време на кърджалийските нападения. Следващото отчасти възобновяване на църквата е станало някъде към средата на 19в. с напъните на локалното население от село Осиковица, гр. Тетевен и други селища. За това свидетелства издълбаната 1847г. в камък на прозорчето от южната страна на църквата. Всъщност църквата е и единствената постройка от средновековния манастир, която отчасти е оживяла и до през днешния ден. Църквата има типичната архитектура на християнските храмове от 12-13в., като съставлява еднокорабна базилика с антре, абсида и цилиндричен свод.

 

Правят усещане вентилационните заключения в четирите й ъгъла. От двете страни на църквата се виждат две срещуположни, издадени на открито ниши. Северната ниша скрива загадка врата и под земята тунел, който е водел до остарялата битова постройка, извисявала се на скалата до църквата. Този проход е употребен и от Васил Левски, когато се е криел тук. Входът към църквата е невисок и корубест, завършен с дялани камъни. Най-отгоре над портата е изсечен кръст, а отляво и отдясно са изобразени надлежно луната и слънцето с две звезди. Един от редките стенописите на църквата е този на самия Бог, който е изрисуван на тавана като дъртак в бяла тога в цялостен растеж, с триъгълен ореол и заобиколен от звезди на небесен декор. Интерес съставляват също по този начин и иконата на Св. Мина, изографисана от хаджи Иванчо от Габрово, както и дървения иконостас с богата дърворезба със стилизирани лозови листа и гроздове, дело на тревненски майстори.

 

Банковата сметка на Чекотински манастир “Св. Архангел Михаил ” е

BIC: CECBBGSF

 

IBAN:

BG43CECB97901076292300

Източник: razkritia.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР